Siyasete Giriş
1965 yılında Demirel hükümeti kurulunca başbakanlık müşavirliğine tayin edildi ve 1967 yılında Devlet Planlama Teşkilatı’nın başına geçti. 1975 yılında Sabancı Holding’de genel koordinatör olarak çalışan Özal, bu dönemde çeşitli firmalarda çeşitli görevleri de üstlendi. 1979 yılında Demirel bir azınlık hükümeti kurunca Turgut Özal hükümetin planlama ve başbakanlık müsteşarlığına getirildi.
1980 yılındaki darbede Kenan Evren tarafından çağrılan Özal’a iş teklifinde bulunuldu ve ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı oldu. Ancak 1982 yılında istifa etti.
Anavatan Partisi Dönemi
1982 yılında parti kurma çalışmalarını başlattı ve 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kurdu. Yine aynı yıl yapılan genel seçimlerde tek başına iktidar oldu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden de güven oyu aldı. Başbakan olarak 1980’li yıllara böylece damgasını vuracağı dönem başladı.
1989 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kenan Evren’in yerine cumhurbaşkanı seçildi.
1993 yılında kalp krizinden hayatını kaybetti.
Kafasına koyduğu işi başaran Özal, yenilikçi, liberal düşünce tarzını besimseyen, aynı zamanda Türkiye’yi çağdaş dünyanın gerçekleri ile buluşturup diğer taraftan yerel değerleri önemseyen bir yapısı vardı. Öyle ki Osmanlı Devlet geleneğini modern Türkiye politikasına güncelleştirmek düşüncesine sahipti. O zamanlar Türkiye’de farklı bir siyasetçi profili çizmiş, halk ile kaynaşmış ve herkes tarafından çok sevilmişti.
Onun döneminde belli bir istikrarın olduğunu söylemek mümkündür. Dış ilişkilerde ticari ve ekonomik çıkarların daha fazla vurgulandığı bir politika izlerken, 1987 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’na tam üyelik için başvuruda bulundu.