Malatya'da 5 bin 500 Yıllık Tapınak Ortaya Çıkarıldı

Malatya'daki Aslantepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 5 bin 500 yıllık tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

Malatya'daki Aslantepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 5 bin 500 yıllık tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

  • 6Yıl Öncee
  • beyaztarih.com
  • Güncellenme Tarihi: 15.02.2018
  • Görüntülenme Sayısı: 3228
Görsel Sahibi: "

Malatya'daki Aslantepe Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 5 bin 500 yıllık tapınak gün yüzüne çıkarıldı.

Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, bu yıl höyükte yaptıkları kazılarda tapınak bulduklarını açıkladı.

"Kazı yaparken sürpriz şekilde ortaya çıkan tapınak çok büyük değil" diyen Frangipane, tapınağın, önceki yıllarda yürütülen kazılarda ulaştıkları kerpiç saraydan daha eski olduğunu belirtti. Frangipane, "Tapınak milattan önce 3 bin 600-3 bin 500 yıllarına ait. Saray 3 bin 350. Demek ki 100-150 yıl sonra sarayı yapmışlar" bilgisini verdi.

Tapınaktan çanak çömlekler çıktığını dile getiren Frangipane, Mezopotamya'daki yapılarda olduğu gibi tapınağın duvarlarında nişler (duvarda bırakılan oyuk) bulunduğunu anlattı.

Ancak bu nişlerin içindeki dekorasyonun farklı olduğunu vurgulayan Frangipane, şöyle devam etti:

"Dekorasyon orijinal. Mezopotamya'da böyle dekorasyon yok. Bu lokal, kırmızı bir dekorasyon. Baklava ve üçgen şeklinde duvara dekorasyon yapmışlar. Maalesef bu duvar düşmüş ama sağlam şekilde düşmüş.

Malatya ile bütün Yukarı Fırat'ta neololitik ve kalkolitik döneme tarihlenen buluntular var. Bu dönemde duvarda çizim yapıyorlar. Kırmızı çizim ama bu farklı bir şey. Belki mührü duvara koymuşlar. Biraz rölyef gibi geliyor. Rölyef üzerine kırmızı renk koymuşlar. Çok güzel bir dekorasyon. Maalesef düşmüş. İnşallah seneye biraz daha açacağız."

Frangipane, yürütecekleri çalışmalarda üç odalı ve üçgen şeklindeki yapı hakkında daha fazla bilgiye ulaşacaklarını kaydetti.

"Dönemin yaşam şekli hakkında bilgiler veriyor"

Kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Frangipane, "Kazılarda küçük çanak ve birçok mühür baskıları bulduk. Şimdiye kadar belki 100 çanağa rastladık. Demek ki tapınakta saraydan önce kontrol sistemi başlamış. Sonra tapınak orada kalmış. Yeni bir bina, yeni sistem yapmışlar ama orada bu sistem nasıl başlamış bilmiyoruz. Devlet yavaş yavaş büyüdü. Devlet sistemi önce tapınakta başlıyor" dedi.

Frangipane, tapınaktaki bazı bulguların, dönemin yaşam şekli hakkında bilgi verdiğine dikkati çekti. Saray yapılmadan önce tüm gücün tapınağın elinde olduğunu anlatan Frangipane, "Sonra başka bir sistem başladı. Tapınak ayrı, kral ayrı, din ayrı, devlet ayrı. Beraber gidiyorlar. Bir bağlantı var ama kontrolde değişiklik oldu, ayrıldı" diye konuştu.

Kaynak: AA

Tarih Kategorisindeki Diğer Haberler

Malatya'daki yalnız minareler zamana direniyor

  • 2 Saat Önce
  • beyaztarih.com

Malatya'da 2 bin yıllık küp bulundu

  • 2 Saat Önce
  • Anadolu Ajansı